Spuneam ca, așa cum rezulta din execuția bugetară pe primele 6 luni, Consiliul Judetean Bihor prezintă o nerealizare de cheltuieli de 38 % iar veniturile sunt cu 12% sub nivelul planificat. Acest lucru pune in evidentă faptul ca, in următoarele luni, pana la sfârșitul anului, vor trebui cheltuiți, prin măsuri corespunzătoare, 244 mil lei, respectiv 155 % fata de primul semestru. Intra aici banii necheltuiti in semestrul I, de către executivul anterior, de 24 mil. lei, deficitul planificat de 48 mil lei, precum si sumele planificate pentru semestrul II.
Cum legea obliga Consiliul si Executivul sa ia măsuri pentru a realiza o buna execuție bugetară prin rectificări bugetare in timpul anului, consider ca o punere in evidentă a cauzelor principalelor nerealizări ar putea releva intr – un mod simplu măsurile ce trebuie luate in perioada care a mai rămas din anul financiar. Analizând datele financiare care au caracter public putem concluziona următoarele:
O nerealizare semnificativă o reprezintă încasarea de subvenții de la buget pentru Programul național de dezvoltare locală (27% fata de prevederi) unde au fost prevăzute a se încasa 19,8 mil lei si s -au încasat 5,5 mil lei. Rezulta o diferența de încasat de 14 mil lei la care se adauga prevederile pentru semestrul II de 9 mil, in total 23 mil lei. In condițiile in care in primele 6 luni s au încasat 5 ,5 mil, vom putea cheltui in semestrul II, 23 mil lei? Aceste prevederi bugetare se referă in principal la cheltuieli pentru lucrări de infrastructura iar finanțarea se efectuează de către Guvern pe măsura executării lucrărilor si a depunerii documentelor legale pentru decontare. Pana in prezent sunt decontate sau in curs de decontare aproximativ 6-7 mil lei in plus fata de cele 5,5 mil plătite pana la 30 Iunie. Deoarece este evident ca lucrările la drumuri si la alte elemente de infrastructura nu au fost in centrul atenției celor care au condus județul in primul semestru nu voi insista mai mult pe cauze. Rezulta clar ca actualul executiv trebuie sa ia măsuri de executare a lucrărilor la drumuri, precum si pentru depunerea documentelor si decontarea lucrărilor. Sau, exista varianta, de nedorit, de a rectifica negativ aceasta prevedere bugetară. Actuala majoritate si -a propus însă, ca obiectiv important, sa asfalteze/reabiliteze toate drumurile județene care sunt numai pietruite, precum si alte obiective de infrastructura ce sunt in interesul cetățenilor. De aceea nu va lăsa aceste lucrări neefectuate.
In ce privește cheltuielile in domeniul social, al sănătății si învățământului nerealizările sunt semnificative, de asemenea. Rezulta de aici unele rezerve bugetare cum ar fi: asistenta socială- 28,3 mil; unități de cultura, in esența Muzeul, 22,1 mil; învățământ special (scoli si gradinite)- 13,4 mil lei. Asistenta socială si învățământul special au fost bugetate pe baza realizărilor din anul trecut, iar cheltuielile pentru finalizarea lucrărilor la muzeu au fost evaluate pe baza elementelor de natura tehnica referitoare la ceea ce trebuie executat in acest an. Nerealizările la activitățile sociale si la învățământ se datorează , in principal, faptului ca unitățile subordonate Consiliului județean, ale căror conducători au calitatea de ordonatori de credite, nu au efectuat, in mod special, cheltuielile de natura materială pe care le-au bugetat. Aceeași cauza se identifica si in cazul acțiunilor de cultura cu excepția prevederilor de la muzeu. Rezulta așadar ca, indiferent de motivele pentru care nu au fost efectuate cheltuielile materiale, de către unitățile din învățământ, cultura si asistenta socială, acestea trebuie sa ia de urgentă toate măsurile, iar executivul județean sa acorde sprijinul necesar , pentru realizarea cheltuielilor bugetare. Aceasta cu atât mai mult cu cât prevederile bugetare la aceste capitole se referă la cheltuieli minim necesare pentru buna funcționare a activităților in cauza. Procentul relativ mic al cheltuielilor de acest gen in totalul bugetului reflecta orientarea politica a fostei administrații . In același timp, prevederile bugetare actuale se aliniază cu rezultatele execuției bugetare din anul trecut, ceea ce duce la concluzia ca bugetul poate fi realizat astfel încât sa nu fie pusă in pericol buna funcționare a unităților din aceste domenii strict necesare si importante pentru județ. In ce privește prevederile de la muzeu, ele vor trebui sa aibă prioritate si atenția necesară pentru realizarea lor, pentru ca pana in prezent nu au fost efectuate plăti cu aceasta destinație. O rectificare in sens negativ nu cred ca se impune in cazul acestor categorii de cheltuieli.
Nerealizări de cheltuieli mai exista si la alte capitole bugetare, una mai importantă referindu-se la acțiuni de protecție a mediului unde apare o rezerva de aproximativ 15 mil lei. Opinam ca in acest caz e nevoie de măsuri eficace pentru realizarea cheltuielilor anuale având in vedere ca ele se referă la obiective de mediu obligatoriu de realizat.
Apreciez ca actualul Executiv, deși are o misiune grea in legătura cu recuperarea nerealizărilor din primul semestru, cu sprijinul Consiliului județean poate realiza o execuție bugetară corespunzătoare pentru acest an, care sa pună bazele unei planificări bugetare, pentru anul viitor, in concordanța cu obiectivele asumate si înscrise in program.
Trebuie mai multă munca decât politica, iar politica trebuie sa se desfășoare cu responsabilitate, serios si cu referire la obiective importante pentru cetățenii județului !