Secret e votul, nu votantul!

 

In Consiliul Județean Bihor opoziția este anunțată a fi una furibunda, „cu orice preț”. Reglementarile legale precizează in mod punctual care sunt situațiile ce impun votul secret. De asemenea, se stabilește clar faptul ca pentru acele cazuri, in scopul exercitării in mod secret a votului, executivul trebuie sa asigure condițiile organizatorice necesare. Acest lucru se realizează de regula prin înființarea/construirea unei cabine de vot. Tot ca regula sau ca mod de comportare adesea acceptat, votanții se închid in cabina si voteaza iar apoi introduc buletinul de vot in urnă. Se considera îndeobște ca, fiind in cabina, votantul poate sa si exprime votul in mod secret. Dar oare numai in acest fel se poate vota in mod secret? Este necesar ca votantul sa fie închis in cabina, sa fie „ținut la secret”? O privire simpla si logica asupra lucrurilor ne duce cu siguranța la concluzia ca secretul votului poate fi asigurat si fără a intra in cabina, după cum poate fi devoalat si dacă intra in cabina.
E greu de explicat insistenta opoziției din Consiliu pentru a vota numai in cabina. Indiferent de motivele, poate de ordin polic, pe care le au in vedere, consilierii PNL prelungesc, prin acest mod de lucru, cu totul nejustificat de mult, ședințele Consiliului, discuțiile sterile in detrimentul poate a unor idei constructive.
Înțeleg rolul opoziției, necesitatea ei si de asemenea, îmi este cunoscut ca democrația presupune costuri. Nu cred însă ca ea trebuie făcută in acest fel, ocupându ne de lucruri mărunte si pierzând din vedere problemele importante. De exemplu o problema importantă la ultima ședinta, care trebuia mai mult si mai responsabil discutata, atât de către majoritate cât si de către opoziție a fost analiza asupra situației bugetare a județului la 30 Iunie 2016.
Nu s a întâmplat așa din diferite motive, printre ele in mod sigur acest mod de a face opoziție. Interesant, dar deloc îmbucurător a fost faptul ca o parte a presei a ales sa relateze cu preponderenta aspectele legate de modul in care se voteaza sau cine anume face parte din diferitele comisii. Poate noi consilierii ar fi trebuit sa le oferim altceva.
Ma gândesc cu îngrijorare la faptul ca acest mod de lucru poate continua. Unele manifestări, luări de cuvânt, fapte au chiar trăsături specifice dictaturii.
Sper sa n am dreptate si ca opoziția din Consiliu se va ocupa de lucruri serioase, va face opoziție constructiva. Aceea de care este nevoie intr o democrație reala, bine înțeleasă.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s