Competenta este factorul determinant in reusita unor intreprinderi. Propozitii precum „omul sfinteste locul” sau „omul potrivit la locul potrivit” se refera, in esenta, la competenta.
Auzim adesea ca in societatea romaneasca predomina in multe domenii si de multa vreme incompetenta si ca, aspect perfect valabil, din aceasta cauza lucrurile nu merg cum am dori sau cum ar trebui. Desi nu neg aceasta realitate, recunoscand ca se poate observa cu usurinta lipsa de competenta in jurul nostru, de la cel mai mic nivel pana la cele mai mari, as nuanta putin spunand ca eu nu cred ca societatea duce lipsa de competenta. Ea nu se vede insa suficient pentru ca nu este chemata sa lucreze, este inlaturata, considerata uneori inutila sau periculoasa, in orice caz, mai greu de acceptat decat incompetenta.
Dar daca e in logica lucrurilor ca sa cautam competenta si sa o folosim, de ce oare reuseste mai degraba incompetenta sa domine uneori viata noastra politica, economica, sociala? Pare o intrebare retorica dat fiind ca, pentru oricine, aproape ca sunt evidente cauzele. Eu as include printre ele urmatoarele: lipsa de vointa in cazul numirilor, avansarilor sau al alegerii, un anume interes, as spune meschin, in zona politico-economica, stiut fiind ca incompetentii sunt mai usor de manipulat si, nu in ultimul rand trebuie sa observam lipsa de caracter si de educatie a celor care doresc sau accepta sa ocupe pozitii in societate pentru care nu au competenta.
Pentru o mai buna clarificare a lucrurilor din punct de vedere al cauzelor si respectiv al posibilelor masuri de corectare trebuie sa privim competenta din cel putin trei perspective: competenta in domeniul politic, competenta in domeniul strict profesional si competenta data de imaginea publica pe care o are persoana in cauza.
1. Este un fapt evident ca in cadrul clasei politice exista destula incompetenta. Este vorba atat de competenta politica insasi, cat si de una aplicata pe domenii (profesionistii, din pacate, prefera sa ramana in afara zonei politice). Cum poate fi explicat acest lucru atata timp cat intreaga clasa politica vorbeste despre promovari, alegeri pe criterii de performanta si competenta? In mod evident lucrurile nu stau asa si se intampla ca bunele intentii si clamatele criterii sa nu fie respectate. Prea des se tine seama, nu de puterea de convingere si de numarul de voturi pe care l poate aduce un anume candidat, ci de o anume relatie de tip personal sau financiar cu cei care propun, pot influenta sau iau decizii. Adesea, doar cu caracter intamplator, adevaratii profesionisti, si asa putini inregimentati in partide politice, ajung totusi sa fie promovati. In unele situatii inca se crede ca adoptarea si punerea in practica a unor criterii, care dealtfel amintesc de cei care le au inventat practic, anume de regimul totalitar inca din vremea lui Stalin, precum criteriul varstei,al sexului sau chiar al categoriei sociale, ar putea contribui la o dorita imagine publica, favorabila si desigur ar crea competenta in domeniul politic.
Ce ar trebui facut? Desigur sa se renunte la practici de genul celor expuse si abordarea cu mai multa maturitate politica si responsabilitate sociala a promovarii pe adevarate criterii de competenta. Mi e teama ca vointa ne joaca feste, dar trebuie sa speram pentru ca , nu i asa, „putem sa acceptam dezamagiri temporare dar nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta” (M. L. King)
2. Competenta de natura strict profesionala este, in opinia mea, vitala pentru toate domeniile. Indraznesc sa spun,cunoscand destul de bine situatia, ca in Romania se nasc talente, se produc competente si, din fericire, exista suficiente in fiecare domeniu. Ele trebuie cautate, incurajate si puse sa lucreze. Si aici insa, criterii precum cele de mai sus isi gasesc aplicabilitate. In plus se poate vorbi inca si de o anumita calitate a mediului socio-economic care favorizeaza lipsa de competenta, impostura si non-valoarea. Cu toate ca se organizeaza concursuri pentru ocuparea de posturi sau pentru promovari acestea au mari carente in organizare , precum si in stabilirea criteriilor de evaluare a competentei.Competenta profesionala se poate si trebuie sa fie dovedita cu realizari in acest plan, cu experienta acumulata (nu numarul de ani vechime da in exclusivitate experienta!), cu recunoasterea interna sau internationaala in domeniu.Acest criteriu ar trebui sa aiba o greutate specifica mare in evaluarile care se efectueaza. Un lucru important pe care trebuie sa-l realizeze clasa politica, dar pe care ar trebui sa l aiba mai mult in vedere si profesionistii insisi, este participarea lor la viata politica si sociala. Nu face nimanui bine faptul ca ei sunt lasati sau se lasa ei insisi in afara „treburilor cetatii”. Din aceasta cauza promoveaza incompetenta si avem impresia ca ea reprezinta o categorie mai mare decat cea formata din profesionisti competenti. Cred ca si aici avem nevoie de mai multa vointa, precum si de buna credinta si responsabilitate sociala.Platon spunea ca putem ajunge sa fim condusi de inferiorii nostri ca pedeapsa pentru refuzul de a nu participa la viata politica.
3,In mod cert o persoana cu rezultate in domeniul profesional primeste o anumita recunoastere professionala si prin urmare are sau poate avea o buna imagine publica. Se intampla ca unele persoane sunt promovate, numite, alese chiar daca nu au prea multe lucruri de spus despre ce au facut in domeniul lor profesional. Mai mult decat atat, ele prezinta o imagine publica degradata fie ca urmare a unor greseli grave in profesie, fie datorita faptului ca insasi pregatirea profesionala si unele rezultate sunt obtinute prin mjloace incorecte, nelegale, imorale si netransparente.Membrii acestei categorii de persoane ar trebui sa fie ajutati sa -si rezolve problemele lasandu-le timpul necesar pentru acest lucru si neincarcandu -i cu sarcini prin promovari sau numiri in posturi importante in societate. Criteriul imaginii publice a competentei profesionale poate conduce la asanarea morala a procesului de numire/promovare si la asigurarea competentei in managementul socio-economic. Dar oare exista vointa?
Apreciez ca inca mai gasim vointa necesara pentru ca procesul de numire, promovare si alegere sa se faca , in functie de domeniu,pe baza evaluarii modului de indeplinire a celor trei tipuri de standarde de competenta. In primul rand vor fi selectati cei care le indeplinesc pe toate si pe urma aceia care le indeplinesc doar partial. Si deloc cei care nu le indeplinesc!
prof.univ.dr. Ioan Gh.Tara