Este „g├ósca” in pericol? ­čîů

Un economist din secolul al XVII -lea, Jean Baptist Colbert, reprezentant al mercantilismului in economie si consilier al regelui Ludovic al XIV-lea spunea ca a taxa este similar cu ÔÇťa prinde g├ósca si a ├«ncerca sa ob╚Ťii cea mai mare cantitate de pene cu cel mai mic zgomotÔÇŁ. Cine a stiut sa respecte acest principiu de-a lungul istoriei a reu╚Öit sa aib─â resurse corespunz─âtoare la buget si sa asigure in acela╚Öi timp confortul financiar minim pentru contribuabili. Ast─âzi , in Europa, exista tari in care fiscalitatea este foarte ridicat─â, dar suportabila totu╚Öi, precum si tari in care rata fiscalit─â╚Ťii este mai mic─â (28-30%) dar greu suportabila. In Rom├ónia, in prezent, o rata medie a fiscalit─â╚Ťii de aproximativ 30%, mai mic─â dec├ót in tari precum Suedia, Austria, Luxemburg, este adesea perceput─â ca fiind una ridicat─â si mai ales greu de suportat. ÔÇťStrigatul g├óstiiÔÇŁ reflecta un anumit disconfort fiscal. Dup─â cum se ╚Ötie aceasta diferen╚Ťa de perceptie se explica prin nivelul veniturilor r─âmase la contribuabili dup─â ce-si acoper─â cheltuielile de trai sau de func╚Ťionare.Este ini╚Ťiativa de a introduce impozitul pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit una care sa domoleasc─â strigatul cu pricina?

In mod logic ea ar putea fi. In general impozitele si taxele reprezint─â p├órghii in m├óna statului pentru stimularea cre╚Öterii economice si a bun─âst─ârii contribuabililor. Aici intervine ├«ns─â orientarea politica. Ea se desf─â╚Öoar─â pe o paleta larga de la orientarea de a a╚Öeza impozite mari si utilizarea lor pentru satisfacerea intereselor unui grup restr├óns sau pentru a stimula nemunca pana la aceea de a percepe impozite mici si renun╚Ťarea la multe dintre atribu╚Ťiile cu caracter social ale statului. Nu vom aborda acest subiect acum. Sa vedem ce se poate realiza prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri in locul celui asupra profitului. (Nota: in esen╚Ťa, cifra de afaceri este egala cu totalul ├«ncas─ârilor iar profitul reprezint─â diferen╚Ťa dintre totalul ├«ncas─ârilor si cheltuielile care au leg─âtura cu obiectul de activitate din care se realizeaz─â ├«ncas─ârile si care din punct de vedere fiscal sunt eligibile).

Ini╚Ťiativa de a extinde sfera de aplicare a impozitului pe cifra de afaceri sau ÔÇťpe venitÔÇŁ este cuprins─â in Programul actualului Guvern. In acest document nu apar alte preciz─âri in afara faptului ca impozitul pe venit ar putea inlocui actualul impozit pe profit si ca s-ar avea in vedere cote ale acestuia de 1, 2 si 3 la suta. In principiu acesta este un lucru bun de╚Öi mul╚Ťi s-au gr─âbit sa -l critice si sa pun─â in evident─â efectele eventualei aplic─âri gre╚Öite a lui. Poate – i explicabil in lipsa unor informa╚Ťii suficiente.

In ce ma prive╚Öte, eu cred ca introducerea acestuia in Programul de guvernare s-a f─âcut pe baza unor analize profesionale si s-au luat in considerare efectele pozitive ale aplic─ârii lui. In fapt chiar dac─â, a╚Öa cum spun unii, nu s-a vorbit despre impozitul pe venit ├«nainte de alegeri, nu acest lucru este important. Ce conteaz─â foarte mult este ca statul sa g─âseasc─â cele mai potrivite p├órghii pentru a realiza obiectivul de cre╚Ötere economic─â in ritm de 5-6 % anual pana in 2020 si pe aceasta baza cre╚Öterea veniturilor si bun─âst─ârii popula╚Ťiei.

In principiu impozitul pe venit /cifra de afaceri poate avea urm─âtoarele obiective care, dac─â impozitul e aplicat corect, pot fi de natura sa :

stimuleze dezvoltarea economic─â in mod special a anumitor ramuri/ sectoare de activitate. Acesta este principalul obiectiv si, de fapt direc╚Ťia obligatorie ├«nspre care trebuie ├«ndreptat─â aplicarea lui. Se spune, pe buna dreptate, ca o parte dintre contribuabili vor pl─âti mai mult la stat dup─â introducerea acestui impozit in locul impozitului pe profit. In principiu o plata mai mare c─âtre stat nu e de natura sa stimuleze desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor economice in cauza. In opinia mea, acest lucru trebuie sa fie evitat si cred ca va fi. Solu╚Ťia consta in efectuarea unor analize profunde a modului in care statul dore╚Öte si poate sa stimuleze dezvoltarea unor activit─â╚Ťi, ramuri sau sectoare de activitate. Suma de plata c─âtre stat in cazul aplic─ârii cotei de 16% asupra profitului nu ar trebui sa fie depa╚Öit─â de aceea rezultata din aplicarea cotelor de 1, 2,sau 3% asupra cifrei de afaceri. Desigur nici o diferen╚Ťa prea mare in acest sens nu ar fi favorabil─â bugetului. Un exemplu ar putea fi edificator: in domeniul serviciilor exista firme care ast─âzi realizeaz─â rentabilit─â╚Ťi de 15-40% sau chiar mai mult. O firma cu 1 milion de lei cifra de afaceri la o rentabilitate de 15% pl─âte╚Öte impozit pe profit de 24 de mii de lei. Trecerea la impozitul pe cifra de afaceri ar presupune plata unui impozit de 10 mii, in cazul cotei de 1%, de 20 de mii in cazul cotei de 2% sau de 30 de mii dac─â se aplica o cota de 3%. Ce ar trebui sa fac─â statul in acest caz? Sa aplice pentru contribuabilii din acest domeniu, dat fiind ca-si dore╚Öte sa stimuleze dezvoltarea serviciilor de acest fel, o cota de cel mult 2%. Trebuie luat in considerare ca statul nu va pierde nici m─âcar pe termen scurt (serviciile sunt foarte flexibile), pentru motivul ca ├«ntreprinz─âtorii in cauza vor utiliza, in marea lor majoritate, suma pl─âtit─â in minus la stat pentru dezvoltarea activit─â╚Ťii. Analiza ar trebui minu╚Ťios realizat─â pe fiecare activitate lu├ónd in considerare rentabilitatea medie a entit─â╚Ťilor, ob╚Ťinerea unei diferen╚Ťe minime in minus pentru a fi pl─âtit─â la stat, precum si o strategie bine definita de stimulare economic─â si pe aceasta baza desigur certitudinea faptului ca resursele dislocate la un moment dat se vor re├«ntoarce in scurt timp la buget. Exista domenii de activitate in care investi╚Ťia are un factor de multiplicare ridicat si de aceea aplicarea impozitului pe cifra de afaceri ar trebui sa ├«nceap─â cu acestea. Impozitul pe cifra de afaceri nu ar trebui sa se aplice in acele domenii sau categorii de activit─â╚Ťi care, pe de-o parte vor trebui sa pl─âteasc─â substan╚Ťial mai mult si acelora la care diferen╚Ťa in minus ar fi prea mare. Trebuie evitata neaparat situa╚Ťia de descurajare a dezvolt─ârii activit─â╚Ťilor, precum si aceea de dezechilibru, fie si temporar, in ├«ncasarea veniturilor bugetare.

Al doilea obiectiv al introducerii impozitului pe cifra de afaceri este reducerea evaziunii fiscale. Se vorbe╚Öte, si acest lucru este o realitate, despre faptul ca sunt contribuabili care, spre deosebire de unii asem─ân─âtori lor din acela╚Öi domeniu, raporteaza profit semnificativ mai mic sau chiar pierderi. Pentru a evita plata impozitului pe profit reduc artificial veniturile sau ├«ncarc─â, in multe situa╚Ťii nelegal, costurile cu elemente de cheltuiala care nu au leg─âtura cu obiectul de activitate. Din acest punct de vedere exista exemple relevante in domeniul serviciilor financiare, in domeniul agriculturii, al comer╚Ťului si in alte domenii. Statul nu reu╚Öe╚Öte sa fie suficient de performant in colectarea impozitului pe profit utiliz├ónd p├órghia controlului financiar. Este nevoie aici, in mod obiectiv, de o alta g├óndire in ce prive╚Öte asezarea si colectarea impozitului si respectiv reducerea evaziunii fiscale. Impozitul pe cifra de afaceri ar rezolva intr-o anumit─â m─âsura problema, cu condi╚Ťia sa nu mearg─â dincolo de limita suportabilit─â╚Ťii descuraj├ónd desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor in cauza. Statul nu-si dore╚Öte ├«nchiderea de firme sau exodul de capital str─âin si de aceea o cota rezonabila de impozit pe venit, de exemplu 1% sau chiar 0,5%, cel pu╚Ťin intr-o prima etapa, in func╚Ťie si de alte criterii, ar putea fi o solu╚Ťie. Sunt convins ca acei contribuabili care au evitat, in acest fel, plata impozitului pe profit vor fi, in majoritatea lor, buni platnici in cazul unui impozit pe venit rezonabil. In multe situa╚Ťii nivelul fiscalit─â╚Ťii ii determina sa fac─â evaziune fiscal─â.

A treia varianta, care ar putea constitui un obiectiv al impozitului pe cifra de afaceri, este inten╚Ťia de a creste veniturile la buget pe baza unor cote de impozit care sa duc─â la sume mai mari de plata in ce-i prive╚Öte pe contribuabili. In opinia noastr─â acest obiectiv este irealizabil sau cel mult pot fi ob╚Ťinute doar rezultate par╚Ťiale. Impozitul prin natura lui are caracteristica unei p├órghii de natura obiectiva si din aceasta perspectiva el poate stimula sau descuraja desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor economice si chiar plata ├«ns─â╚Öi a lui.

Credem ca dac─â impozitul pe venit este g├óndit in sensul celor de mai sus el poate stimula cre╚Öterea economic─â al─âturi de celelalte m─âsuri de relaxare fiscal─â, cum sunt reducerea TVA, eliminarea impozitului pe dividende, reducerea la 35% fata de 39% a fiscalit─â╚Ťii pe munca si altele. De altfel impozitul pe cifra de afaceri nu este o noutate in Rom├ónia si el se aplica sub diferite forme si in alte state. Exista suficiente exemple pozitive care pot fi preluate pentru a nu face gre╚Öeli.
Prof. univ. dr. Ioan Gh. Tara

Publicitate

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s