Actualităti

La Consiliul județean s a aprobat împărțirea pe unități administrativ-teritoriale (uat) a fondurilor primite de la  bugetul de stat menite sa echilibreze bugetele locale, dar in porțiunea de sume defalcate din TVA si din impozitul pe venit repartizate județului pentru a pune in practica politica guvernamentală si, desigur, in măsura posibilităților, promisiunile electorale din campania de la alegerile locale. Este vorba despre o cota de 20% din TVA si 18,5 % din impozitul pe venit pe care uat uri le , după ce o primesc, sa o utilizeze pentru plata arieratelor, in primul rând, si apoi pentru finanțarea, sub diferite forme, a unor proiecte  de dezvoltare. Consiliul județean a aprobat cu aceste destinații o suma de aproximativ 30 milioane lei. Din aceasta suma o parte, aproximativ 20%, au fost alocate uat urilor conduse de către primari liberali, iar restul, celorlalte primarii din județ. 

Cu toate acestea si cu toate ca legislația actuala, așa cum este ea, permite ca aceasta suma sa fie repartizată ,  in principal după cum majoritatea in Consiliul județean decide, fondurile in cauza, in suma de aproximativ 30 mil lei, au fost repartizate pe baza solicitărilor reale ale uat urilor. 

Opoziția a exprimat un punct de vedere extrem de greu de acceptat, in sensul ca banii au fost reartizati intr o „anumităcantîtate „, au fost avute in vedere”Finanțări ale cultelor bisericești”  sau , si mai stupid, ca acești bani provin din parcurile industriale create de către Primărie in ultimii ani. 

Fără sa intram in foarte multe detalii vom spune următoarele:

– repartizarea pe uat URI s a făcut in conformitate cu cerintele exprimate de către acestea, cu totul diferit de ceea ce s a întâmplat in perioadele anterioare, in mod special , in 2016.

– in acest an au fost repartizate , prin bugetul de stat, mai multe fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale ( 22 miliarde lei fata de 19 miliarde in 2016) ceea ce înseamnă o creștere de peste 15 % ( Consiliul județean Bihor a primit pentru aceasta destinație suma de 30 milioane lei mai mult decât in 2016 cu aproximativ 16%). Aceste sume provin din bugetul de stat construit si aprobat pe baza programului electoral al PSD pentru 2017. Bugetul pentru acest an permite alocarea acestor fonduri. Aceasta pentru ca se are in vedere o creștere a veniturilor bugetare de peste 11% fata de prognozele din lunile Noiembrie- Decembrie 2016, precum si pentru ca realizarea acestor obiective este fezabila. Vezi cifrele referitoare la economia si Finanțele țării publicate deja.

– așadar, nu ‘ realizările” din 2016 au stat la baza alocărilor pentru echilibrarea bugetelor locale, cât prevederile bugetare pentru 2017, construite de către Guvernul PSD pe baza Programului de creștere economică pentru perioada 2016- 2020

– este bine de știut faptul ca in acest an pentru echilibrarea bugetelor locale s a alocat cu peste 15%  mai mult decât in 2016 din ceea cea ce reprezintă cota defalcata din TVA si impozit pe venit. Acest lucru a fost posibil pe baza Programului de creștere economică al PSD 

Uat-urile conduse de către primari PSD nu au primit , unele dintre ele,  nimic in anii precedenți, in mod particular in 2016,  A fost atunci o reala , Hotărâre de Consiliu județean , nelegala. Prefectul nu a atacat o ! Vom vedea ce se mai poate face, dar actuala majoritate a Consiliului județean nu aplica aceleași proceduri,  nelegale, in privința  repartizării fondurilor bugetare.

In ce privește politica de finanțare locală , PSD va avea întotdeauna in vedere necesităților reale exprimate de către cetățeni, chiar dacă la nivel județean interesul lor este obstrucționat de către actuala conducere a PNL. 

Știm ca interesul cetățeanului este mai presus de cel al politicianului! Deși trăim sub același cer avem orizonturi diferite!

Credem ca pot fi interesante unele cifre referitoare la modul de alocare a fondurilor de la nivel central pentru județ si apoi de la acest nivel către unitățile administrativ terorile. De aceea vom reveni.

 P

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s