Competenta, bat-o vina !

Observ in politica, la destul de mulți lideri de partid, partide mari sau mai mici, ideea de a-si face un merit , lor si partidelor, din faptul ca promovează pe linie politica persoane pe criterii de vârsta si sex. Se obișnuiește sa se spună câți tineri sunt pe locuri eligibile in cadrul listelor pentru parlamentari sau câte femei fac parte din Guvern având funcția de ministru. Cu cât mai mulți/multe cu atât mai mare realizarea politica.
Eu nu cred ca tinerii sau femeile sunt foarte incantați sa știe ca sunt pe locurile respective pentru ca au acest tip de „merit”. Cred însă cu tărie ca promovarea in politica ar trebui sa aibă in exclusivitate la baza criteriul competentei politice si profesionale. Nici un alt criteriu. Cu atât mai puțin cele referitoare la vârsta sau sex.
Se crează in felul acesta, utilizând criterii discriminatorii, mai multe tipuri de divergente in cadrul colectivelor care sunt de natura sa descurajeze sau sa impulsioneze lupta păguboasă între grupuri sociale. In orice caz își poate face apariția incompetenta, NON-valoarea, nedreptatea si impostura.
Lăsând la o parte faptul ca regimurile dictatoriale trecute si prezente, inclusiv cele comuniste, au notorietate in utilizarea criteriilor de vârsta, sex, religie, si altele in efectuarea promovărilor as sublinia alte aspecte ale utilizării lor in politica de astăzi.
– cei care nu îndeplinesc „condițiile” ( nu sunt nici tineri si nici femei sau pensionari) vor vedea întotdeauna aplicarea acestor criterii ca fiind discriminatorie, vor privi cu dușmănie asemenea promovări si vor avea un apetit mai scăzut pentru munca. Se adâncește in acest fel divergenta dintre ei si cei care se încadrează in criterii.
– nici cei care sunt promovați in baza acestor criterii nu se vor simți foarte bine sa știe ca sunt priviți intr-un mod negativ, nu vor munci întotdeauna cu foarte multă sârguință știind ca au locuri asigurate
– cei care sunt totuși competenti, valoroși si au ajuns sa fie promovați pe baza de competentă politica si profesională vor fi mereu priviți ca fiind „promovați” pe criterii de vârsta sau sex.
– uneori pretențiile tinerilor/femeilor sau promisiunile făcute lor in sensul ca vor fi promovați
nu pot fi satisfăcute pe deplin din motive obiective. Acest lucru va crea, de asemenea, animozități si /sau lupte între grupuri. Pe termen lung se poate vorbi de scăderea numărului tinerilor cu adevărate calități.
Rămâne, in opinia mea, ca fiind singurul criteriu obiectiv si eficace acela al competentei politice si profesionale. Entuziasmul si energia tinerilor poate fi îmbinata armonios cu experiența si înțelepciunea specifice celor mai in vârsta. Calitatile specifice femeilor pot fi in avantajul lor in domenii in care e nevoie de aceste calități. Totul însă trebuie subsumat competentei!
Cred ca posibilele așteptate avantaje politice ale aplicării acestor criterii sunt cu mult mai puțin valoroase fata de ceea ce ar oferi ca avantaje competenta profesională si politica. Eu nu cred de exemplu ce spunea Marin Preda cum ca „tinerețea e o trufie , rareori o valoare” dar cred ca exista pericolul sa ajungem acolo dacă nu vom sti sa combinam ce au bun toate vârstele, toate grupurile sociale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s