Programul de guvernare susținut de coaliția PSD-ALDE este similar cu ceea ce,in special, PSD a prezentat in campania electorală.
Este, din punctul meu de vedere, un program bun, diferit ca forma si conținut de cele ale altor partide si chiar de cele pe care însuși PSD a prezentat vreodată. El are doua calități distinctive:
– stabilește orientări de ordin general cu referire la ce urmează sa se întâmple, la nivel macroeconomic, in următorii patru ani, respectiv care va fi evoluția economică si socială, cu stabilirea unor indicatori ținta in acest sens, pana in 2020.
– detaliază pe perioade si pe indicatori specifici obiectivele generale de o maniera coerenta si profesionista. Aflam astfel cât va creste economia, cum se va întâmpla acest lucru si mai ales care va fi destinația rezultatelor creșterii. Se realizează o legătura necesară a rezultatelor creșterii economice cu creșterea reala a bunăstării cetățenilor.
Potrivit Programului se estimează un Produs Intern Brut de 1014 mild lei in 2020 fata de 758 mld lei in 2016. O creștere economică de 33,7% ceea ce presupune o medie anuală de 8,3%. Aceasta creștere de PIB ar avea ca urmare o creștere a bugetului de la 231 mld lei in 2016 la 330 mld lei in 2020 (o creștere de 42,8%, respectiv o rata anuală de 10,7%. Diferența dintre 10,7 si 8,3 o reprezintă procentul de deficit bugetar). Creșterea aceasta de resurse bugetare urmează sa acopere efectele măsurilor de creșteri de venituri salariale si de reduceri de fiscalitate care au fost evaluate, in totalitatea lor, la aproximativ 89 mld lei. Rezulta ca, in condițiile in care evaluările efectelor sunt corecte – si nu avem motive de îndoiala in acest sens, ele fiind efectuate de către specialiști in domeniu- exista resurse de acoperire bugetară a măsurilor de creșteri de venituri si de reduceri de fiscalitate.
Întrebarea care se poate formula aici ar fi următoarea: având in vedere ca e vorba de un ritm de creștere anuală foarte ridicat de peste 8% (in 2016 se prognozează un ritm de aproximativ 5%) ce se va întâmpla dacă ritmul de creștere propus nu se va realiza?
Așa cum am observat si cum de altfel este corect din punct de vedere economic, creșterea economică este asumată ca având drept surse,in proporții egale, dezvoltarea pe baza investițiilor si pe baza consumului.
Teoria economică oferă ca si pârghii pentru stimularea producției si a investițiilor următoarele: rata dobânzii, cursul de schimb si politica fiscală.
Apreciem ca o utilizare corespunzatoare a acestor pârghii poate asigura un ritm de dezvoltare susținut in condiții de echilibru economic si financiar. Cum ar trebui făcut acest lucru, pentru a realiza ritmul de creștere propus, vom analiza in următorul material.