La ├«nceput de drum­čîä

Programul de guvernare sus╚Ťinut de coali╚Ťia PSD-ALDE este similar cu ceea ce,in special, PSD a prezentat in campania electoral─â.
Este, din punctul meu de vedere, un program bun, diferit ca forma si con╚Ťinut de cele ale altor partide si chiar de cele pe care ├«nsu╚Öi PSD a prezentat vreodat─â. El are doua calit─â╚Ťi distinctive:
– stabile╚Öte orient─âri de ordin general cu referire la ce urmeaz─â sa se ├«nt├ómple, la nivel macroeconomic, in urm─âtorii patru ani, respectiv care va fi evolu╚Ťia economic─â si social─â, cu stabilirea unor indicatori ╚Ťinta in acest sens, pana in 2020.
– detaliaz─â pe perioade si pe indicatori specifici obiectivele generale de o maniera coerenta si profesionista. Aflam astfel c├ót va creste economia, cum se va ├«nt├ómpla acest lucru si mai ales care va fi destina╚Ťia rezultatelor cre╚Öterii. Se realizeaz─â o leg─âtura necesar─â a rezultatelor cre╚Öterii economice cu cre╚Öterea reala a bun─âst─ârii cet─â╚Ťenilor.
Potrivit Programului se estimeaz─â un Produs Intern Brut de 1014 mild lei in 2020 fata de 758 mld lei in 2016. O cre╚Ötere economic─â de 33,7% ceea ce presupune o medie anual─â de 8,3%. Aceasta cre╚Ötere de PIB ar avea ca urmare o cre╚Ötere a bugetului de la 231 mld lei in 2016 la 330 mld lei in 2020 (o cre╚Ötere de 42,8%, respectiv o rata anual─â de 10,7%. Diferen╚Ťa dintre 10,7 si 8,3 o reprezint─â procentul de deficit bugetar). Cre╚Öterea aceasta de resurse bugetare urmeaz─â sa acopere efectele m─âsurilor de cre╚Öteri de venituri salariale si de reduceri de fiscalitate care au fost evaluate, in totalitatea lor, la aproximativ 89 mld lei. Rezulta ca, in condi╚Ťiile in care evalu─ârile efectelor sunt corecte – si nu avem motive de ├«ndoiala in acest sens, ele fiind efectuate de c─âtre speciali╚Öti in domeniu- exista resurse de acoperire bugetar─â a m─âsurilor de cre╚Öteri de venituri si de reduceri de fiscalitate.
Întrebarea care se poate formula aici ar fi următoarea: având in vedere ca e vorba de un ritm de creștere anuală foarte ridicat de peste 8% (in 2016 se prognozează un ritm de aproximativ 5%) ce se va întâmpla dacă ritmul de creștere propus nu se va realiza?
A╚Öa cum am observat si cum de altfel este corect din punct de vedere economic, cre╚Öterea economic─â este asumat─â ca av├ónd drept surse,in propor╚Ťii egale, dezvoltarea pe baza investi╚Ťiilor si pe baza consumului.
Teoria economic─â ofer─â ca si p├órghii pentru stimularea produc╚Ťiei si a investi╚Ťiilor urm─âtoarele: rata dob├ónzii, cursul de schimb si politica fiscal─â.
Apreciem ca o utilizare corespunzatoare a acestor p├órghii poate asigura un ritm de dezvoltare sus╚Ťinut in condi╚Ťii de echilibru economic si financiar. Cum ar trebui f─âcut acest lucru, pentru a realiza ritmul de cre╚Ötere propus, vom analiza in urm─âtorul material.

Publicitate

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s