­čîů G├ónduri…

Partidele politice se str─âduiesc in aceasta perioada sa ├«ntocmeasc─â listele cuprinz├ónd candida╚Ťii eligibili si non-eligibili pentru viitorul Parlament. Declarativ, to╚Ťi liderii acestora arat─â inten╚Ťia de a trimite in Parlament pe cei mai buni membri lu├ónd in considerare, in primul r├ónd, criterii de natura profesional─â si numai in secundar pe cele cu caracter strict politic. Se dore╚Öte, tot declarativ, o primenire a clasei politice, o mai buna calitate a acesteia, in mod particular cel pu╚Ťin  a celor  trimi╚Öi in forul legislativ. 

Este oare credibil? Cred cet─â╚Ťenii ca ar putea avea loc un astfel de salt calitativ?

Apreciez ca nu prea.

Ast─âzi Parlamentul Rom├óniei are nevoie de mul╚Ťi si buni speciali╚Öti in toate domeniile, dar poate, in economie, finante, juridic si ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, in mod special. Am rezerve in ce prive╚Öte num─ârul si calitatea speciali╚Ötilor din cadrul tuturor partidelor. Nu criteriul referitor la competent─â profesional─â a fost primordial la ├«nscrierea si promovarea in partid. Nu, in cele mai multe cazuri.

In acest moment partidele ar trebui sa decid─â ferm asupra uneia din urm─âtoarele doua variante:

– sa trimit─â in Parlament pe cei mai buni speciali╚Öti pun├ónd in plan secund criteriul politic

– sa considere in continuare, a╚Öa cum s – a ├«nt├ómplat in majoritatea cazurilor pana acum,  ca includerea pe „liste” pe pozi╚Ťii eligibile este o buna oportunitate de a recompensa pe cei care ” au muncit in alegeri”, ” au vechime in partid sau contribuie cu spor la finan╚Ťarea campaniilor electorale. 

Prin trimiterea speciali╚Ötilor s-ar realiza o necesar─â profesionalizare a forului legislativ,  utila in procesul de legiferare, dar si  un alt randament, mai ridicat, al activit─â╚Ťii parlamentare in ansamblul ei. Nu in ultimul r├ónd,  imaginea publica actuala a puterii legislative s-ar ├«mbun─ât─â╚Ťi .

In ce prive╚Öte necesitatea de a stimula pe cei care muncesc in partid, desigur trebuie avut in vedere ca munca trebuie r─âspl─âtit─â si astfel stimulata. As sugera sa fie g─âsite ├«ns─â alte modalit─â╚Ťi de a realiza acest lucru. Liderii politici ╚Ötiu ca exista astfel de posibilit─â╚Ťi si, as spune, suficient de multe si de diversificate. ╚śtiu bine, unii, ce -i aceea „carrot management theory”, ca altfel n -ar fi politicieni. 

Eu unul nu cred in ce spunea Mark Twain cum ca ” dac─â noi votan╚Ťii am putea schimba ceva nu ne -ar mai chema la vot”. Sau, oricum ├«ncerc sa nu cred..

Cred in schimb cu ├«nc─âp─â╚Ť├ónare ca aleg├ónd mai mult profesioni╚Öti, oameni cu reala si dovedita competenta, schimb─ârile pot avea loc iar votul ├«╚Öi va atinge scopul.

prof. univ. dr. Ioan Gh. Tara

Publicitate

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s