Partidele politice se străduiesc in aceasta perioada sa întocmească listele cuprinzând candidații eligibili si non-eligibili pentru viitorul Parlament. Declarativ, toți liderii acestora arată intenția de a trimite in Parlament pe cei mai buni membri luând in considerare, in primul rând, criterii de natura profesională si numai in secundar pe cele cu caracter strict politic. Se dorește, tot declarativ, o primenire a clasei politice, o mai buna calitate a acesteia, in mod particular cel puțin a celor trimiși in forul legislativ.
Este oare credibil? Cred cetățenii ca ar putea avea loc un astfel de salt calitativ?
Apreciez ca nu prea.
Astăzi Parlamentul României are nevoie de mulți si buni specialiști in toate domeniile, dar poate, in economie, finante, juridic si învățământ, in mod special. Am rezerve in ce privește numărul si calitatea specialiștilor din cadrul tuturor partidelor. Nu criteriul referitor la competentă profesională a fost primordial la înscrierea si promovarea in partid. Nu, in cele mai multe cazuri.
In acest moment partidele ar trebui sa decidă ferm asupra uneia din următoarele doua variante:
– sa trimită in Parlament pe cei mai buni specialiști punând in plan secund criteriul politic
– sa considere in continuare, așa cum s – a întâmplat in majoritatea cazurilor pana acum, ca includerea pe „liste” pe poziții eligibile este o buna oportunitate de a recompensa pe cei care ” au muncit in alegeri”, ” au vechime in partid sau contribuie cu spor la finanțarea campaniilor electorale.
Prin trimiterea specialiștilor s-ar realiza o necesară profesionalizare a forului legislativ, utila in procesul de legiferare, dar si un alt randament, mai ridicat, al activității parlamentare in ansamblul ei. Nu in ultimul rând, imaginea publica actuala a puterii legislative s-ar îmbunătăți .
In ce privește necesitatea de a stimula pe cei care muncesc in partid, desigur trebuie avut in vedere ca munca trebuie răsplătită si astfel stimulata. As sugera sa fie găsite însă alte modalități de a realiza acest lucru. Liderii politici știu ca exista astfel de posibilități si, as spune, suficient de multe si de diversificate. Știu bine, unii, ce -i aceea „carrot management theory”, ca altfel n -ar fi politicieni.
Eu unul nu cred in ce spunea Mark Twain cum ca ” dacă noi votanții am putea schimba ceva nu ne -ar mai chema la vot”. Sau, oricum încerc sa nu cred..
Cred in schimb cu încăpățânare ca alegând mai mult profesioniști, oameni cu reala si dovedita competenta, schimbările pot avea loc iar votul își va atinge scopul.
prof. univ. dr. Ioan Gh. Tara
.